26 Temmuz 2016 Salı

ZATON MALI'Yİ BİLMEYENLERE DUYRULUR


Seyahat severlerin listesinin ilk sıralarında Dubrovnik genellikle olur. Vizesiz seyahat edilmesi sebebiyle (Artık vize ile gidiliyor.) çok tercih edilir. Herkes Dubrovnik’i bilir ama muhteşem bir koy olan Zaton koyu çok duyulmamıştır.



Seyahat rotasını kendi belirleyen insanlar hep alternatif ve bir o kadar da muhteşem yerleri keşfetme fırsatı bulurlar. Ben bu sebeptendir ki yurt dışına turla çıkmayı çok sevmem. Ya da tur ile gidip kendi rotamı kendim belirlerim. (50 kişilik bir otobüste tur rehberinin bana anlattığı tarihi bilgiler ilgimi çekmez ve pek de sıkıcı gelir.) Eşimle takarız sırt çantalarımızı düşeriz yollara :)
Zaton Mali’de tam keşfedilecek bir yer. Ancak gece eğlenecek mekanlar arıyorsanız size çok hitap etmez. Burası sakin portakal bahçelerinin kokusuyla huzur dolu bir tatil yapabileceğiniz bir yerdir.

 Bağlı olduğu yer  Zaton; ancak oraya gittiğimizde Zaton Mali ( okurken uzatıyoruz biraz Zaton Maaaali ) diye söylediklerini fark ettik. Hırvatlar, tepe kasabalarının deniz kıyısında olan köylerini belirtmek için kasabanın isminin başına Mali sıfatını ekliyorlar ve ufak anlamına geliyormuş.

Biz Zaton Mali’de şirin mi şirin bir villada kaldık.(Vill kukulija)Evin sahibi Hırvat bir amca eşi de İtalyandı. Ev sahibi teyzemiz Türkiye’den geldiğimiz öğrenince Gümiiiiş diye heyecanla bağırmaya başladı.( Türk dizilerini izlemeyi çok seviyormuş)
  


Her ikisinin de İngilizce bilmemesi sebebiyle aramızda eğlenceli diyaloglar yaşansa da tatilimizde hiçbir sıkıntı yaşamadık. Aksine Zaton Mali’nin Bosna’ya yakınlığından faydalanarak araba kiraladık.Ev sahiplerimiz kendileri İngilizce bilmeseler de oğullarından yardım alarak araba kiralamamıza bile yardımcı oldular.Biz de burada keyifli bir hafta geçirdik.
 


Zaton Mali’de tatil yapmak için size pek çok sebep üretebilirim. İşte bunlardan bazıları;

 Sabah uyandığınızda denizin ve kuşların sesini duyabilirsiniz.



Camı açtığınızda böyle bir manzara ile karşılaşmak sizi hayata bağlar içinizi huzur kaplar.









Villa kukulija da kalırsanız eşsiz manzaraya karşı ev kahvaltısı yapabilirsiniz.


Sokaklarını gezip sevimli evlerin önünde fotoğraf çekebilirsiniz.


Portakalı ağaçtan toplayıp yiyebilir ellerinizdeki portakal kokusuyla çok mutlu olabilirsiniz.


Kapınızı kilitlemeden uyumanın eşsiz huzurunu tadabilirsiniz.

Yakınlardaki küçük mezarlığı ziyaret ederek Hristiyan mezarlıklarını görebilirsiniz. (benim için gittiğim ülkede mezarlıkları görmek önemlidir. Bu madde size hitap etmeyebilir)
  
Dubrovnik merkeze 10 dakika mesafede olduğunuz için manzarayı seyrederek istediğiniz vakit merkeze ulaşabilirsiniz.( Otobüsler saatli geçiyor ancak yerel halk o kadar iyi niyetli ki otostop çekmeseniz bile sizi durakta görünce araçlarına alıyorlar)

Hiç korkmadan otostop çekebilir ve Türkiye’ye hayran insanlarla yolculuk sırasında sohbet edebilirsiniz. Biz iki kere otostop ile seyahat ettik birinde doktora denk geldik 

Kaldığınız evden sadece 3 adım atarak denize girebilir.Balıklarla yüzebilirsiniz.
  
Araba kiralayarak Bosna’ya, Mostar köprüsüne gidebilirsiniz.


BONUS 1: Hırvatların çeşitli ekmeklerinden tadabilirsiniz. Marketlerde Türk ürünleri olduğu için aburcuburda hiç zorluk çekmezsiniz. ( En güzeli çekirdeklisi)

BONUS 2: Hırvat kanallarında Türk dizilerini seyrederek gururlanabilirsiniz. (Yaprak dökümü, Gümüş gösteriliyordu biz gittiğimizde)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumun en kısa sürede sayfamda yayınlanacak.
Teşekkür ederim :)